5 hodnocení

Alba

  • kávu zakoupíte v balení 100g a 250g
  • mletá na prášek
  • vícedruhová Arabica z centrální Ameriky s přidanou nejlepší robustou z Afriky ve špičkové kvalitě
  • Robusta této kávě dodává ořískové a čokoládové tóny, které se krásně doplňují s ovocnými tóny arabik. Silné tělo s minimální kyselostí a dlouhou dochutí. Harmonická směs vhodná na turecký způsob přípravy kávy i na oblíbené mléčné variace.
  • středně pražená směs kávy
  • vhodná pro alternativní způsob přípravy kávy
od 99 Kč
Kategorie: Směsi
Alba
Akce Tip
Gramáž: 100g, Varianta kávy: mletá na turka
Skladem
99 Kč
Gramáž: 250g, Varianta kávy: mletá na turka
Skladem
205 Kč

Alba ... Bělá je kouzelná říčka pramenící v téměř zapomenutém koutu České republiky, v jedněch z nejměně komerčních pohoří - v Orlických horách.

Káva je stejná jako řeka ... je harmonická v čokooříškových tónech, ale zároveň dokáže být velmi svěží a neotřelá. Je silná, ale neublíží, budete na ni však dlouho vzpomínat.

Kávu Vám dodáme čerstvě praženou a již na pudřík umletou. Ideální do džezvy, nechce ji taky zkusit? ...

 

Džezva

Pravá turecká káva není ta, kterou znáte z našeho prostředí jako „sedmigramového turka“, ale káva připravená v nádobě zvané džezva. Často se do ní přidává cukr, kardomom, chilli nebo jiné koření.

Tento způsob přípravy kávy je nejvíce rozšířen v arabských zemích, kde se setkáte s názvem cezve. Najdete ji ale také například v Řecku, Rusku a Indii. Tradičně je džezva měděná a uvnitř pocínovaná. Káva se v ní připravuje v horkém písku, kde za pozvolného zahřívání, před tím, než se slije do šálků, několikrát vzkypí. Celý proces probíhá jako obřad.

Pokud doma nemáte k dispozici písek, není třeba se ničeho obávat, džezvu si můžete dobře uvařit i na obyčejné plotýnce. Pro přípravu potřebujete kávu co nejjemněji namletou, připomínající svou strukturou například hladkou mouku. Na džezvu se často používá směs arabiky a robusty nebo se vaří i z robusty samotné, a to zejména pro její schopnost vytvořit krásnou cremu.

Potřebujete:
– Džezvu
– 100 ml studené vody
– 6 ‒ 9 g čerstvé velmi jemně namleté kávy
– Cukr či libovolné koření

Nádobku naplňte do 2/3 studenou vodou, vsypte kávu (případně také cukr). Džezvu postavte na vařič a nechte zahřívat, dokud káva nevzkypí až po okraj (pozor, aby vám nepřetekla). Nádobu poté odstavte na chvilku z plamene. Celý proces zopakujte celkem třikrát. Nakonec kávu sundejte z ohně, obsah sklepejte a přelijte do předem připravených předehřátých šálků. Toto je pouze jeden z mnoha možných způsobů přípravy. Někdy se například pěna vzniklá kypěním odebírá a dává na dno šálků, aby pak byla zalita hotovým nápojem.

(čerpáno z kavarnik.cz)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu