Džezva
Pravá turecká káva není ta, kterou znáte z našeho prostředí jako „sedmigramového turka“, ale káva připravená v nádobě zvané džezva. Často se do ní přidává cukr, kardomom, chilli nebo jiné koření.
Tento způsob přípravy kávy je nejvíce rozšířen v arabských zemích, kde se setkáte s názvem cezve. Najdete ji ale také například v Řecku, Rusku a Indii. Tradičně je džezva měděná a uvnitř pocínovaná. Káva se v ní připravuje v horkém písku, kde za pozvolného zahřívání, před tím, než se slije do šálků, několikrát vzkypí. Celý proces probíhá jako obřad.
Pokud doma nemáte k dispozici písek, není třeba se ničeho obávat, džezvu si můžete dobře uvařit i na obyčejné plotýnce. Pro přípravu potřebujete kávu co nejjemněji namletou, připomínající svou strukturou například hladkou mouku. Na džezvu se často používá směs arabiky a robusty nebo se vaří i z robusty samotné, a to zejména pro její schopnost vytvořit krásnou cremu.
Potřebujete:
– Džezvu
– 100 ml studené vody
– 6 ‒ 9 g čerstvé velmi jemně namleté kávy
– Cukr či libovolné koření
Nádobku naplňte do 2/3 studenou vodou, vsypte kávu (případně také cukr). Džezvu postavte na vařič a nechte zahřívat, dokud káva nevzkypí až po okraj (pozor, aby vám nepřetekla). Nádobu poté odstavte na chvilku z plamene. Celý proces zopakujte celkem třikrát. Nakonec kávu sundejte z ohně, obsah sklepejte a přelijte do předem připravených předehřátých šálků. Toto je pouze jeden z mnoha možných způsobů přípravy. Někdy se například pěna vzniklá kypěním odebírá a dává na dno šálků, aby pak byla zalita hotovým nápojem.
(čerpáno z kavarnik.cz)